Gemeentebelangen/VVD op bezoek bij van de Aast Agro / Beterland.

Op deze aangename voorjaarsdag wordt de fractie afgelopen zaterdag ontvangen door Jos van der Aast.

Jos leidt ons rond door de hallen van zijn bedrijf. Een indrukwekkende hoeveelheid mineralen en meststoffen worden hier ingenomen, bewerkt en uitgeleverd.

Dat er een nieuw groeiseizoen voor de deur staat behoeft geen uitleg.

In het kantoorpand, de voormalige molen die smaakvol is verbouwd, geeft Jos ons een presentatie.

Oude documenten die onlangs opdoken vertellen over het verre verleden. Eind 1800 begon het allemaal op deze locatie. Met een ministeriele vergunning uit 1909 voor de ingebruikname van de molen, stond er destijds een stevige basis voor de toekomst.

Nu anno 2018 praat Jos ons bij over de wending die het bedrijf moest maken vanwege het teruglopend aantal agrariรซrs enerzijds. Maar anderzijds ook inspringt op de verdere professionalisering van de agrarische sector. Jos heeft zijn pijlen gaande weg meer en meer gericht op de markt van meststoffen en mineralen.

Daarnaast introduceerde hij de โ€œBeterlandโ€ productlijn. Bodemverbeterings- en systeemproducten voor een duurzame landbouw.

Met boeiende voorbeelden licht hij de eigenschappen van de diverse producten toe.

De invoering van derogatie, MINAS en de gevolgen die dat heeft voor de bemesting van grasland en bouwland. Hoe landbouwers slimmer met mineralen om kunnen gaan en daar een meer opbrengst kunnen halen van 12% voor grasland en zelfs 18% voor bouwland.

Ondersteunt door warme contacten met diverse onderzoekers en de WUR (universiteit Wageningen) werkt en levert Jos van der Aast een product op maat.

Bijzonder om te zien hoe deze ondernemer van een krimpende markt, naar een nieuwe markt wist bij te sturen. Bevlogen zijn product en visie aan de sector weet over te brengen.

Jos, hartelijke dank voor de ontvangst en de inkijk die je ons hebt gegeven.

14 maart 2018 Ursula Bekhuis