Gemeentebelangen/VVD op bezoek bij Geerink Oesterzwammen.

Zaterdag 10 maart j.l. bezocht een deel van de fractie Gemeentebelangen/VVD het bedrijf van Gerard en Jolanda Geerink aan de Heppenweg 1 in Langeveen.

Tijdens de ontvangst vertelt Gerard over het oorspronkelijke agrarische bedrijf en de overstap naar de kweek van oesterzwammen.

Aanvankelijk namen zij een bedrijf met koeien en varkens over. De plannen om hierin uit te breiden werden destijds gedwarsboomd door de steeds strenger wordende wet- en regelgeving.

In de zoektocht naar een alternatief kwam Gerard in contact met de “paddenstoelen wereld”. Hij kreeg gedachten om champignons te gaan kweken. Op aanraden van een insider werd de teelt van oesterzwammen verkend. Deze worden veel als een vleesvervanger gebruikt in diverse maaltijden.

In 1996 werd de daad bij het woord gevoegd. Een tijd van ombouwen, experimenteren, leer aannemen en advies inwinnen volgde.

“Het was geen makkelijke periode, hard werken en lange dagen hebben we moeten maken”.

Gaandeweg ontstond er een professionele setting en met de inzet van parttimers kreeg de werkdag weer normale uren.

Wij kregen een rondleiding door een aantal van de 9 cellen waarin de oesterzwammen worden gekweekt. Zaken als het groeitraject, de grondstoffen, klimaatbeheersing, hygiëne en de certificering passeren de revue.

In alles komt de passie en bezieling voor hun bedrijf en het product tot uiting.

Met lof wordt de correcte zakenrelatie met hun afnemers Albert Heijn en Willem Dijk (fruit en groenten) genoemd.

Voor onze fractie is het duidelijk; We hebben iets bijzonders gezien!

Mooi om te zien en te horen, hoe het ondernemerspaar met succes een klemmende bedrijfssituatie wist om te buigen in een kans.

Dank Jolanda en Gerard, dat we bij jullie te gast mochten zijn.

11 maart 2018 Ursula Bekhuis